Masz ochotę na rybę, w szczególności tuńczyka, ale klasyczne dania nie przyciągają już Twojej uwagi? Oto niebanalny przepis na grillowanego steka z tuńczyka, idealny na elegancki obiad czy romantyczną kolację we dwoje. To połączenie smaku oraz zdrowia.
Grillowany stek z tuńczyka
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przed przyrządzeniem steka, tuńczyka wyjmij z lodówki z co najmniej 20-minutowym wyprzedzeniem. Następnie natrzyj go ulubionymi przyprawami i oliwą z oliwek z obu stron. Pozostaw, by przeszły aromatem przez około 10 minut.
Ziemniaki obierz, pokrój i gotuj przez 10 minut. Następnie przenieś je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp ulubionymi ziołami, polij oliwą i piecz w piekarniku ustawionym na 180 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut.
Patielnię grillową (lub tradycyjną) rozgrzej na średnim ogniu.
Steki z tuńczyka obsmażaj po 2 minuty z każdej strony.
Podawaj je z porcją świeżych, chrupiących warzyw. Życzymy smacznego!