Jeżeli jesteś miłośnikiem czekolady, zafunduj sobie wyjątkową ucztę, tworząc czekoladowy krem jaglany ozdobiony porzeczkami. To zderzenie smaków – słodyczy czekolady i kwaskowatości owoców – rodzi kompozycję pełną harmonii. Mimo że przypomina deser, to doskonale odnajdzie się w roli pożywnego śniadania czy lekkiej kolacji. Bogactwo wartości odżywczych zawartych w składnikach sprawia, że ten mus jest nie tylko rozkoszą dla podniebienia, ale i solidnym posiłkiem.
Czekoladowy krem jaglany z porzeczkami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Porzeczki umieszczamy w małym garnku, dodając do nich odrobinę wody. Gotujemy je, aż owoce zmiękną, a wytworzony przez nie sok nieco zgęstnieje, tworząc aromatyczny sos z porzeczkami.
W osobnym garnku doprowadzamy mleko do wrzenia. Następnie wsypujemy płatki jaglane i zmniejszamy ogień, by mogły się delikatnie gotować aż do pełnego zmiękczenia.
Do płatków dodajemy kakao, drobinki czekolady i erytrol, a całość dokładnie blendujemy, uzyskując kremową, gładką konsystencję.
Gotowy krem jaglany przelewamy do miseczek, a na wierzchu kreujemy wzór z porzeczkowego sosu.
To wykwintne danie jest dowodem na to, że czekoladowe smakołyki mogą być równie zdrowe co pyszne. Smacznego!