Odkryj smak faszerowanej cukinii, która doskonale harmonizuje z kaszą kuskus, warzywami i serem feta. To smaczne, pożywne danie, które jest nie tylko łatwe do przygotowania, ale także idealnie nadaje się do pieczenia zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Oto jak je przygotować:
Cukinia nadziewana kaszą kuskus z warzywami i serem feta
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Cebulę, czosnek i paprykę drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i dusimy pokrojone warzywa.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, przekładamy je do miski. Dodajemy ugotowaną kaszę kuskus, pokruszony ser feta oraz posiekane pomidory. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.
- Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i delikatnie wydrążamy środek, tworząc miejsce na farsz.
- Do wydrążonych połówek cukinii wkładamy przygotowany farsz z kaszą kuskus.
- Faszerowane cukinie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż cukinia stanie się miękka.