Budyń nie musi pochodzić wyłącznie z opakowania ze sklepu – równie łatwo i szybko możesz przygotować go samodzielnie w domu. Nasz przepis na domowy budyń z musem owocowym to doskonały sposób, aby przekonać się o łatwości jego wykonania. Jest to deser bogaty w wapń, o delikatnej konsystencji, idealny dla osób stosujących dietę lekkostrawną. Smak? Gładka, słodka masa budyniu idealnie łączy się z kwaskowymi malinami, tworząc nieodparty duet smakowy. Zapraszamy do spróbowania!
Budyń z musem owocowym
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Na początek, owoce i erytrol umieść w małym garnku i podgrzewaj, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać. Gorące owoce przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki.
W rondelku podgrzej 3/4 mleka. W pozostałej 1/4 mleka rozpuść skrobię ziemniaczaną, erytrol i ekstrakt waniliowy.
Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i powoli dolej mieszaninę ze skrobią, cały czas energicznie mieszając, by uniknąć powstawania grudek. Gotuj jeszcze przez około 2-3 minuty.
Ugotowany budyń przełóż do pucharków, na wierzch wylej mus owocowy.
Deser umieść w lodówce na minimum 1,5 godziny, aby dobrze się schłodził. Dla najlepszego efektu pozostaw w chłodzie na całą noc.