Dorota Szczypka

Dyplomowany Dietetyk Kliniczny
Doświadczenie: 7 lat

Witaj! Jestem magistrem dietetyki klinicznej. Ukończyłam studia licencjackie oraz magisterskie na Śląskim Uniwersytecie Medycznym ze specjalizacją kliniczną. W czasie studiów zdobywałam niezbędną wiedzę oraz doświadczenie w zakresie chorób klinicznych. Uzyskane umiejętności miałam okazję rozwijać podczas licznych zajęć praktycznych na różnych oddziałach szpitalnych, a także
w poradniach oraz w żłobkach i przedszkolach. Na co dzień pracuję w szpitalu, gdzie mam styczność z pacjentami z różnymi schorzeniami. Z racji, iż dietetyka to wyjątkowo dynamiczna dziedzina nauki, stale aktualizuję i poszerzam swoją wiedzę poprzez uczestnictwo w licznych szkoleniach oraz kursach. Jako dietetyk kliniczny wyjątkowo ważne jest dla mnie, aby proces dążenia do uzyskania wymarzonej sylwetki nie miał negatywnych skutków dla zdrowia, lecz wpłynął pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu.

Doświadczenie

Ukończyłam studia licencjackie oraz magisterskie w zakresie dietetyki klinicznej na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Już w trakcie studiów uczestniczyłam w licznych szkoleniach i kursach dotyczących m.in. chorób tarczycy, cukrzycy, insulinooporności etc.

Jestem prelegentem podczas wielu szkoleń, m.in. z zakresu dietetyki oraz psychodietetyki.

Specjalizacja

Kursy specjalizacyjne i certyfikaty:

2020

  • ,,Praktyczne zalecenia żywieniowe w cukrzycy typu 2” DIETOMEDICA

2017-2020  Szkolenia POLSKIEGO TOWARZYSTWA DIETETYKI

  • ,,Interwencja żywieniowa u pacjenta wyniszczonego”
  • ,,Nowoczesne strategie żywieniowe w sporcie”
  • ,,Dieta bezglutenowa”
  • ,,Żywność medyczna-doustne suplementy pokarmowe”
  • ,,Pokarm jako lek – żywienie w świetle medycyny chińskiej”
  • ,,Tłuszcze w żywieniu człowieka”

2018

  • Szkolenie ,,Vademecum Dietetyki Klinicznej, Część I: Dieta w chorobach tarczycy, insulinooporności i PCOS” AKADEMIA DIETETYKI KLINICZNEJ
  • Konferencja naukowo-szkoleniowa ,,Superfoods” ŚLĄSKIE CENTRUM ZDROWIA
  • Konferencja ,,VegeDay” PTSF KRAKÓW
  • Szkolenie ,, Jak w naturalny sposób wesprzeć pracę przewodu pokarmowego– składniki,
    o których warto wiedzieć” SPIROPHARM
  • Szkolenie ,,Zastosowanie Spiruliny w pracy z pacjentem w gabinecie dietetyka.
    Korzyści dla pacjenta i dietetyka” SPIROPHARM

2016

  • Kurs „Żywienie w chorobach tarczycy” HANNA STOLIŃSKA- FIEDOROWICZ

2015

  • I Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Dietetyka i Zdrowie Publiczne w wymiarze interdyscyplinarnym” ŚLĄSKI UNIWERSYTET MEDYCZNY