Dorota Szczypka

Dyplomowany Dietetyk Kliniczny
Doświadczenie: 7 lat

Witaj! Jestem magistrem dietetyki klinicznej. Ukończyłam studia licencjackie oraz magisterskie na Śląskim Uniwersytecie Medycznym ze specjalizacją kliniczną. W czasie studiów zdobywałam niezbędną wiedzę oraz doświadczenie w zakresie chorób klinicznych. Uzyskane umiejętności miałam okazję rozwijać podczas licznych zajęć praktycznych na różnych oddziałach szpitalnych, a także
w poradniach. Z racji, iż dietetyka to wyjątkowo dynamiczna dziedzina nauki, stale aktualizuję i poszerzam swoją wiedzę poprzez uczestnictwo w licznych szkoleniach oraz kursach. Jako dietetyk kliniczny wyjątkowo ważne jest dla mnie, aby proces dążenia do uzyskania wymarzonej sylwetki nie miał negatywnych skutków dla zdrowia, lecz wpłynął pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu.

Doświadczenie

Ukończyłam studia licencjackie oraz magisterskie w zakresie dietetyki klinicznej na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Już w trakcie studiów uczestniczyłam w licznych szkoleniach i kursach dotyczących m.in. chorób tarczycy, cukrzycy, insulinooporności etc.

Jestem prelegentem podczas wielu szkoleń, m.in. z zakresu dietetyki oraz psychodietetyki.

Jestem odpowiedzialna za treść publikowanych artykułów w Just be FIT. Również piszę oraz redaguję artykuły branżowe.

Specjalizacja

Kursy specjalizacyjne i certyfikaty:

  • 2021

– ,,Praktyczne zalecenia żywieniowe w cukrzycy typu 2” DIETOMEDICA

  • 2020  Szkolenia POLSKIEGO TOWARZYSTWA DIETETYKI

,,Interwencja żywieniowa u pacjenta wyniszczonego”

,,Nowoczesne strategie żywieniowe w sporcie”

,,Dieta bezglutenowa”

,,Żywność medyczna-doustne suplementy pokarmowe”

,,Pokarm jako lek – żywienie w świetle medycyny chińskiej”

,,Tłuszcze w żywieniu człowieka”

  • 2019

–  Szkolenie ,,Vademecum Dietetyki Klinicznej, Część I: Dieta w chorobach tarczycy, insulinooporności i PCOS” AKADEMIA DIETETYKI KLINICZNEJ

Konferencja naukowo-szkoleniowa ,,Superfoods” ŚLĄSKIE CENTRUM ZDROWIA

Konferencja ,,VegeDay” PTSF KRAKÓW

Szkolenie ,, Jak w naturalny sposób wesprzeć pracę przewodu pokarmowego– składniki, o których warto wiedzieć” SPIROPHARM

Szkolenie ,,Zastosowanie Spiruliny w pracy z pacjentem w gabinecie dietetyka.
Korzyści dla pacjenta i dietetyka” SPIROPHARM

  • 2018

Kurs „Żywienie w chorobach tarczycy” HANNA STOLIŃSKA- FIEDOROWICZ

  • 2017

I Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Dietetyka i Zdrowie Publiczne w wymiarze interdyscyplinarnym” ŚLĄSKI UNIWERSYTET MEDYCZNY