Zupę kremową naprawdę warto odkryć. Gdy zdecydujesz się na jej degustację, z pewnością będzie to niejedyny raz. W końcu krem z dyni z chrupiącą pieczoną ciecierzycą to prawdziwa uczta dla podniebienia! Gładka tekstura kremu w harmonii z chrupiącą ciecierzycą tworzy idealne połączenie na wykwintny obiad.
Zupa z dyni z pieczoną ciecierzycą
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Dynię, marchew i ziemniaki obieramy, a następnie kroimy na większe kawałki. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy odsączoną ciecierzycę, następnie wszystko przyprawiamy: solą, pieprzem, czosnkiem w proszku, słodką papryką, a na koniec skrapiamy oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Całość pieczemy w piekarniku z termoobiegiem ustawionym na 230 stopni przez około 25 minut.
Po upieczeniu warzywa (z wyjątkiem ciecierzycy) przenosimy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym i dodajemy 300 ml wody. Następnie doprowadzamy do wrzenia.
Po gotowaniu zupy przez 10 minut, miksujemy ją na aksamitny krem. Podajemy z chrupiącą ciecierzycą i posypujemy świeżo posiekaną kolendrą. Smacznego posiłku!