Pomidor i papryka, choć należą do tej samej rodziny roślin, potrafią stworzyć niezwykle smaczną kombinację w naszej zupie pomidorowo-paprykowej. To nie tylko kulinarna przyjemność, ale również źródło przeciwutleniaczy takich jak likopen, beta-karoten i witamina C.
Zupa pomidorowo-paprykowa
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Paprykę kroimy w kostkę i umieszczamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut, aż lekko się zarumieni.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojoną cebulę z czosnkiem, aż warzywa się zeszklą.
Następnie dodajemy upieczoną paprykę do cebuli i czosnku i dusimy razem przez chwilę.
Do uduszonych składników dodajemy pomidory z puszki. Całość gotujemy na wolnym ogniu do rozgotowania, w razie potrzeby dolewając wody.
Ugotowane składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji zupy-kremu. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną, a według potrzeby słodzimy erytrolem.