Curry to esencja smaku południowoazjatyckiej kuchni, szczególnie kuchni indyjskiej. Te potrawy charakteryzują się bogactwem aromatów, które biorą się z wyrazistego, głęboko przyprawionego sosu. Jeśli chcesz się przekonać, jak smakuje prawdziwe curry, polecamy żółte curry z indykiem, podawane z ryżem i groszkiem cukrowym. Co kryje się w naszym sosie? Wyjątkowa kompozycja przyprawy curry, składająca się z kurkumy, kozieradki, imbiru, cynamonu i wielu innych egzotycznych składników. Odkryj magię tego smaku!
Żółte curry z indykiem, ryżem i groszkiem cukrowym
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Ryż przygotowuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
W głębokim rondlu, na oleju, zeszklij cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj pokrojoną pietruszkę, seler, pieczarki, paprykę oraz starty imbir. Po chwili smażenia dołóż wodę i duś warzywa pod przykryciem, aż zmiękną.
Do warzyw wlej mleczko kokosowe, dodaj sól, pieprz, curry, aromatyczny sok i skórkę z limonki. Ublenduj całość na gładki sos, następnie zagotuj.
Indyka pokrój na kawałki o wielkości 2-3 cm, następnie dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i resztą oleju.
Groszek cukrowy dokładnie opłucz, lekko podsmaż na patelni, a następnie podduś z odrobiną wody, aby zachować jego chrupkość.
Na dobrze rozgrzanej patelni, smaż kawałki indyka przez ok. 6-8 minut, mieszając od czasu do czasu.
Połącz usmażone mięso z aromatycznym sosem i podawaj z ryżem oraz podsmażonym groszkiem cukrowym.