Masz ochotę na coś nowego z cukinią? Przedstawiamy propozycję dania o egzotycznym charakterze: żółte curry z cukinią i kurczakiem. To prosty i szybki sposób na aromatyczne danie, które doskonale komponuje się z ryżem. Idealne dla miłośników kuchni azjatyckiej.
Żółte curry z cukinią i kurczakiem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Cukinię płuczemy i kroimy w cienkie plasterki, a pora w paski.
Na patelni podgrzewamy oliwę, na której smażymy kurczaka do zrumienienia. Przekładamy go do miski.
Na tej samej patelni smażymy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy curry. Następnie dodajemy plasterki cukinii oraz pora. Dolewamy odrobinę wody i dusimy, aż warzywa staną się miękkie.
Podczas gdy warzywa się duszą, gotujemy ryż.
Do warzyw wrzucamy kurczaka oraz wlewamy mleczko kokosowe. Mieszamy składniki i dusimy jeszcze przez kilka minut.
Podajemy aromatyczne curry z ryżem. Smacznego!