Cukinia jest warzywem, które zasługuje na stałe miejsce w Twojej kuchni. Dostępna przez cały rok, pełna jest cennych składników odżywczych, takich jak foliany, potas, beta-karoten i błonnik. Jeśli szukasz inspiracji, jak wykorzystać to wszechstronne warzywo, wypróbuj nasz przepis na krem z cukinii. Jest łatwy w przygotowaniu i ma delikatny smak. Smacznego!
Zielony krem z cukinii
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Umyj warzywa, obierz je ze skórki i pokrój na plasterki. Z cukinii wyjmij gniazda nasienne.
W bulionie gotuj pokrojone warzywa z przyprawami i mięsem przez około 25 minut.
Gdy warzywa zmiękną, wyłącz palnik i wyjmij mięso z zupy. Dodaj ciepłe mleko i zmiksuj całość na gładki krem.
Do zmiksowanej zupy dodaj oliwę i wymieszaj.
Przełóż gotową zupę do miseczki, dodaj jogurt naturalny i posyp posiekanym koperkiem.
Podawaj danie z pieczywem i gotowanym kurczakiem.