Zapiekany ryż z jabłkiem, gruszką i orzechami to ciepły, odżywczy deser, idealny na chłodniejsze dni. Bogaty w zdrowe tłuszcze, błonnik i minerały, jest nie tylko smaczny, ale i korzystny dla zdrowia.
Zapiekany ryż z orzechami, jabłkiem i gruszką
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy w mleku roślinnym do uzyskania miękkości ziaren.
Do ugotowanego ryżu dodajemy odżywkę białkową, a także pokrojone w kostkę jabłko i gruszkę. Doprawiamy ksylitolem i cynamonem, mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.
Mieszankę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut.
Po upieczeniu posypujemy ryż chrupiącymi, posiekanymi orzechami – mogą to być orzechy włoskie, migdały lub inne ulubione.