Ryż na mleku – to danie, które dla wielu z nas jest nostalgiczne wspomnienie dzieciństwa. Dziś proponujemy Ci jego odświeżoną wersję, która będzie jeszcze bardziej smakowita i aromatyczna. Oto nasz przepis na zapiekany ryż na mleku roślinnym z dodatkiem brzoskwiń i orzechów – prawdziwy kulinarny hit!
Zapiekany ryż na mleku roślinnym z brzoskwiniami i orzechami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
W rondelku wsyp ryż, a następnie zalej go mlekiem roślinnym. Gotuj na niewielkim ogniu, aż ryż stanie się miękki.
Do gotowego ryżu dodaj erytrol (lub inny zamiennik cukru), odżywkę białkową dla dodatkowego białka, świeżo pokrojone brzoskwinie dla słodyczy i tekstury, oraz posiekane orzechy dla chrupkości. Wszystko starannie wymieszaj.
Uzyskaną masę przełóż do naczynia żaroodpornego przygotowanego do zapiekania.
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, aż wierzch zacznie się lekko rumienić.