Ryż na mleku – to danie, które dla wielu z nas jest nostalgiczne wspomnienie dzieciństwa. Dziś proponujemy Ci jego odświeżoną wersję, która będzie jeszcze bardziej smakowita i aromatyczna. Oto nasz przepis na zapiekany ryż na mleku roślinnym z dodatkiem brzoskwiń i orzechów – prawdziwy kulinarny hit!
Zapiekany ryż na mleku roślinnym z brzoskwiniami i orzechami

Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- W rondelku wsyp ryż, a następnie zalej go mlekiem roślinnym. Gotuj na niewielkim ogniu, aż ryż stanie się miękki. 
- Do gotowego ryżu dodaj erytrol (lub inny zamiennik cukru), odżywkę białkową dla dodatkowego białka, świeżo pokrojone brzoskwinie dla słodyczy i tekstury, oraz posiekane orzechy dla chrupkości. Wszystko starannie wymieszaj. 
- Uzyskaną masę przełóż do naczynia żaroodpornego przygotowanego do zapiekania. 
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, aż wierzch zacznie się lekko rumienić. 
 
        




