Zapiekana papryka faszerowana ryżem, kurczakiem i warzywami to smakowita i zdrowa propozycja na obiad. Oto zmodyfikowany przepis:
Zapiekana papryka z ryżem, kurczakiem, fasolą, zieloną papryką i kukurydzą

Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Siekamy zieloną paprykę, cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i dusimy na niej te warzywa, aż staną się miękkie.
Do warzyw dodajemy passatę pomidorową, odcedzoną fasolę i kukurydzę. Całość doprowadzamy do wrzenia.
Do ugotowanych warzyw dokładamy ugotowany ryż, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, świeżo posiekaną kolendrą oraz kminem rzymskim.
Czerwoną paprykę przekrawamy na pół wzdłuż, usuwamy nasiona i faszerujemy przygotowanym farszem.
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, skrapiamy resztą oliwy.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy faszerowaną paprykę i przyprawionego kurczaka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 do 40 minut.
Podajemy upieczonego kurczaka w towarzystwie faszerowanej papryki.