Jeżeli barszcz czerwony nie jest stałym elementem Twoich świątecznych dań, to prawdopodobnie zastępuje go zupa grzybowa. Ta pełna aromatu potrawa jest dla wielu nieodłączną częścią świątecznego menu, stanowiąc istotny element bożonarodzeniowych obiadów.
Wigilijna zupa grzybowa
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Grzyby rozmrozić.
- Pokrój borowiki w drobną kostkę. Zachowaj 2-4 najładniejsze małe grzyby, przekrój je wzdłuż na cienkie plasterki i odłóż na bok – będą świetną dekoracją i dodatkiem do zupy.
- Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki. Ziemniaki obierz i również pokrój w kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula stanie się szklista, następnie dodaj pokrojone grzyby i ziemniaki. Kontynuuj smażenie.
- Gdy składniki zaczną lekko przywierać do patelni, wlej białe wino i smaż przez kolejne 2 minuty. Do garnka dodaj gorący bulion, odrobinę soli i pieprzu, gotuj przez 20 minut.
- Zmniejsz ogień, a w miseczce wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami ciepłego bulionu. Stopniowo dodaj więcej bulionu, a następnie całość wlej do zupy. Wymieszaj. Zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw według potrzeby.
- Na patelni z 1 łyżką oliwy podsmaż wcześniej odłożone grzyby, doprawiając je solą i pieprzem. Grzyby powinny być złociste. Zupę podawaj w miseczkach, dekorując śmietaną, usmażonymi borowikami i natką pietruszki.