Spróbuj naszych wegetariańskich placuszków z cukinii – są równie smaczne jak tradycyjne placki ziemniaczane, a ich przygotowanie jest niezwykle proste. Nie zawierają również glutenu. To doskonały sposób na urozmaicenie diety w smaczne warzywa.
Wegetariańskie placuszki cukiniowe
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Cukinię ścieramy na tarce, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut. Następnie wyciskamy ją, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Do startej cukinii dodajemy jajko, mąkę z ciecierzycy, olej oraz doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy składniki.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy placuszki.
Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, z funkcją termoobiegu, przez około 15 minut.