Przepis na wegańskie kotlety mielone z granulatu sojowego to świetna propozycja dla wszystkich, którzy poszukują alternatywy dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Są one nie tylko bogate w białko, ale także zawierają cenne składniki mineralne jak żelazo, magnez czy wapń, a ich smak i tekstura mogą zaskoczyć nawet największych miłośników mięsa.
Wegańskie kotlety mielone z ziemniakami i mizerią
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Cebulę kroimy na drobno.
- Granulat sojowy zalewamy wrzącą wodą wraz z cebulą. Pozostawiamy na kilka minut do napęcznienia.
- Następnie odcedzamy granulat i odczekujemy, aż ostygnie.
- Do granulatu dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz oraz kmin rzymski. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie formujemy małe kotleciki. Smażymy je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, aż uzyskają złoty kolor.
- Ogórka obieramy, kroimy w plastry, dodajemy jogurt, ocet, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
- Kotlety podajemy z gotowanymi ziemniakami oraz mizerię z ogórka.