Chcesz przygotować przepyszne wegańskie danie w indyjskim stylu? Właśnie tak można opisać nasze curry z ryżem cytrynowym. Dodatek skórki i soku z cytryny nadaje bardzo przyjemny i kwaskowany posmak. Samo curry jest kremowe i pełne prozdrowotnych produktów, dzięki czemu nasycimy się tym daniem na bardzo długo.
Wegańskie curry z ciecierzycą, marchewką i ryżem cytrynowym
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Ryż przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do ugotowanego ryżu dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz kolendre.
Cebulę, czosnek oraz imbir drobno siekamy i delikatnie smażymy w rondlu na odrobinie oliwy.
Po podsmażeniu dodajemy marchew, kalafior, kurkumę, cynamon, kumin oraz liście kaffiru.
Całość krótko dusimy, po czym zalewamy mlekiem kokosowym. Warzywa gotujemy aż zmiękną.
Po uzyskaniu miękkich warzyw, wszystko blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. W razie potrzeby można dodać trochę wody, by uzyskać odpowiednią konsystencję.
Następnie dodajemy do sosu ciecierzycę, mieszamy i doprawiamy do smaku. Całość zagotowujemy.
Na koniec posypujemy danie kolendrą i podajemy z przygotowanym wcześniej ryżem. Smacznego!