Carbonara – choć kojarzy się z kuchnią mięsną, to i w wersji wegańskiej może zachwycić smakiem. Nasza propozycja to makaron carbonara z tofu, gdzie tradycyjne składniki zastąpione są roślinnymi odpowiednikami. Tofu w roli wędliny, płatki drożdżowe zamiast sera i wegańska śmietanka tworzą niezwykle smaczną kompozycję. To danie udowadnia, że kuchnia roślinna potrafi zaskoczyć i zadowolić każdego smakosza.
Wegańska carbonara z tofu
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Tofu kroimy w małe kostki.
Na patelni bez tłuszczu podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy tofu, smażymy do uzyskania złotego koloru.
Wlewamy śmietankę, podgrzewamy. Dodajemy płatki drożdżowe, pieprz, sos sojowy i mieszamy.
Makaron podajemy w towarzystwie przygotowanego sosu. Smacznego!