Jeśli uwielbiasz azjatyckie nuty smakowe, nasz przepis na wędzone tofu z warzywami i ananasem, podane z brązowym ryżem, będzie strzałem w dziesiątkę! To danie pełne jest aromatycznych przypraw takich jak imbir i sos sojowy oraz charakteryzuje się niezwykłą kombinacją smaków dzięki kwaśno-słodkiemu ananasowi. Zanurz się w smakach Azji bez wychodzenia z domu!
Wędzone tofu z warzywami, ananasem i brązowym ryżem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami producenta.
Tofu i ananasa pokrój w kostkę, a marchew, cebulę i czosnek w plasterki. Imbir drobno posiekaj.
Na dobrze rozgrzanym oleju na patelni przesmaż przez 2 minuty czosnek, cebulę i imbir. Dodaj pokrojone tofu oraz warzywa, smażąc wszystko razem przez około 5-7 minut.
Do całości dodaj przyprawę pięciu smaków, którą możesz stworzyć samodzielnie, mieszając anyż, nasiona kopru włoskiego, cynamon, pieprz syczuański i goździki. Wlej także sos sojowy, dodaj sok z cytryny, mieszaj i smaż.
Na koniec posyp danie szczypiorkiem i podawaj na ciepło z przygotowanym wcześniej ryżem.
Ciesz się wyśmienitym smakiem! Smacznego!