Poszukujesz nowych pomysłów na pyszne nadzienie do tortilli? Oto propozycja na roślinną wersję. Tortilla wypełniona ciecierzycą, cukinią i awokado, doprawiona wyrazistymi przyprawami, będzie doskonałym wyborem na szybki obiad. Świetnie sprawdzi się również jako posiłek na wynos – idealny do pracy czy na uczelnię.
Tortilla z ciecierzycą, cukinią i awokado
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Ciecierzycę odsączamy, a cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Wszystko razem smażymy na patelni z rozgrzanym olejem przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy passatę pomidorową, wędzoną paprykę oraz kolendrę i dusimy jeszcze 5 minut na niskim ogniu.
Po zgęstnieniu sosu doprawiamy go solą i świeżo mielonym pieprzem.
Cukinię kroimy w półplasterki i smażymy na suchej patelni około 6 minut, doprawiając solą i pieprzem.
Na tortilli rozkładamy pokrojone awokado, pomidorowy sos z ciecierzycą, plastry cukinii i zawijamy wszystko we wrapa. Smacznego!