Cenisz sobie tradycyjne wypieki, lecz poszukujesz sposobów, by uczynić je bardziej korzystnymi dla zdrowia? Z przyjemnością prezentujemy naszą propozycję! Oto tarta z jabłkami w wersji “kratka”, przygotowana według klasycznego przepisu, ale z pewnymi zdrowymi zmianami. Co zmieniliśmy? Zastosowaliśmy mąkę pełnoziarnistą, bogatą w błonnik i witaminy, a zamiast tradycyjnego cukru – niskokaloryczny erytrol. Teraz możesz cieszyć się pysznością, nie czując wyrzutów sumienia. Smacznego!
Tarta z jabłkami z kratką
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 6 sugerowanych porcji
Aby przygotować ciasto, wszystkie składniki powinny być zimne. Do miski przekładamy jajko, kostkę masła, sól oraz mąkę pełnoziarnistą. Ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Jabłka obieramy, następnie kroimy w paseczki lub kosteczkę, mieszając z cynamonem i erytrolem. Pozostawiamy na bok na około 20 minut. Odciskamy nadmiar soku z jabłek, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Dzielimy ciasto na trzy części: dwie z nich stanowią bazę, a jedna trzecia będzie tworzyć kratkę na wierzchu. Rozwałkowujemy ciasto, układamy w formie, następnie wykładamy nadzienie z jabłek i przykrywamy paskami ciasta. Możemy posmarować wierzch ciasta jajkiem, aby uzyskać bardziej błyszczący efekt.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185°C (tryb góra-dół) przez około 50 minut. Po upieczeniu studzimy tarte na metalowej kratce.