Za oknem nie ma sezonu grillowego? Nie ma problemu! Dzięki naszym szaszłykom z kurczakiem i warzywami, klimat grillowej uczty możemy przenieść do naszej kuchni. Prosty proces przygotowania tych szaszłyków stanowi świetną okazję do wspólnego gotowania z najmłodszymi. Poza tym, dostarczają one organizmowi wartościowych składników takich jak witamina C, B12, beta-karoten i białko.
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy w spore kawałki, umieszczamy w misce, dodajemy oliwę, sól, pieprz oraz paprykę słodką, a następnie odstawiamy na 5 minut do marynowania.
Paprykę siekamy w kostkę, a cebulę w cienkie pierścienie.
Kolejno nabijamy na patyczki kawałki kurczaka i warzywa. Pozostałym sosem z marynaty smarujemy szaszłyki, a następnie układamy je na blasze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut w 180°C, korzystając z trybu góra-dół.
Tymczasem ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Podawane szaszłyki najlepiej smakują z ryżem. Smacznego!