Szakszuka, pierwotnie pochodząca z Afryki Północnej, to pyszna potrawa na bazie jajek i pomidorów, która zyskała popularność również w Polsce. Nasza wersja szakszuki wzbogacona jest o pieczarki, brokuły, bataty i ricottę, co czyni ją jeszcze bardziej pożywną i smaczną.
Szakszuka z pieczarkami, brokułami, batatem i ricottą
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy na nim posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dodajemy drobno pokrojonego batata, pieczarki i brokuły.
Kiedy warzywa się lekko przysmażą, dodajemy pomidory z puszki. Całość dusimy przez około 8 minut, aż składniki zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i kuminem.
W gotującym się sosie robimy wgłębienia i delikatnie wbijamy do nich jajka. Dodajemy ser ricotta. Całość przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż białka jajek się zetną, ale żółtka pozostaną płynne.
Podajemy gorącą szakszukę na talerzu.