Strogonow z ryżem to tradycyjny sposób na sycący posiłek dla każdego członka rodziny. Mimo że to danie brzmi wyrafinowanie, jest na tyle proste w przygotowaniu, że z jego wykonaniem poradzi sobie zarówno doświadczony kucharz, jak i osoba stawiająca pierwsze kroki w kuchni. Co więcej, taka potrawa dostarcza energii oraz esencjonalnych witamin z grupy B. Smacznego!
Strogonow z ryżem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Ryż ugotować.
- Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Obsypać solą, pieprzem.
- Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć mięso.
- Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć, pokroić w kostkę.
- Mięso przełożyć do garnuszka, wlać bulion, dodać przecier, liść laurowy i ziele angielskie do smaku.
- Patelnię, na której smażyło się mięso podlać lekko wodą, dodać pieczarki i dusić do miękkości.
- Dodać pieczarki wraz z papryką i pokrojonymi ogórkami do mięsa, dusić, aż warzywa będą miękkie.
- Podawać z ryżem.