Chcesz coś innego niż klasyczna tofucznica? Spróbuj naszego śniadaniowego hitu – soczewicowej wersji jajecznicy z pomidorami i chrupiącym pieczywem. To nie tylko smaczne, ale również pełne błonnika, magnezu, żelaza i witamin rozwiązanie na energetyczny start dnia. Wystarczy kilka składników, by przygotować ten zdrowy posiłek.
Soczewica a la jajecznica z pomidorami i pieczywem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Do garnka wsypujemy soczewicę, dodajemy przyprawy takie jak sól, pieprz i kurkumę, a następnie zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy, aż soczewica zacznie mięknąć i przybierać konsystencję jajecznicy.
Pokrojonego pomidora i szczypiorek wykładamy na talerz obok gotowej soczewicowej “jajecznicy”. Całość podajemy z kawałkiem świeżego chleba.
Smacznego!