Kotlet schabowy tradycyjnie kojarzony jest raczej z tłustą i ciężką potrawą, ale można go przyrządzić w zdrowszej wersji. Kluczem do sukcesu jest zastąpienie tradycyjnych składników panierki mąką pełnoziarnistą oraz otrębami owsianymi.
Schabowy
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Plastry schabu macerujemy w mleku z dodatkiem plasterków cebuli, soli i pieprzu przez co najmniej 1,5h.
Następnie osuszamy mięso, rozbijamy je tłuczkiem pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej do pożądanej grubości, a potem doprawiamy solą, pieprzem i posmarujemy musztardą.
Na jednym talerzu wysypujemy mąkę pełnoziarnistą, a na drugim łączymy otręby z płatkami migdałów. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy białka jaj.
Każdy plaster mięsa najpierw obtaczamy w mące, następnie maczamy w białku, a na końcu w mieszance otrębów z migdałami. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (z funkcją termoobiegu) przez około 12-15 minut.
W międzyczasie kroimy ogórek, solimy i po chwili odciskamy nadmiar wody. Łączymy go z jogurtem, dodając szczyptę soli i pieprzu. Smacznego!