Jeśli masz ochotę na sycący obiad z mięsem, nasz przepis na parzony schab z pieczonymi ziemniakami i brukselką jest dla Ciebie idealny! Ta specjalna metoda gotowania sprawia, że mięso jest wyjątkowo delikatne i soczyste. A do tego, brukselka – która po odpowiednim przygotowaniu i doprawieniu, przekształca się w wyjątkowo smaczny dodatek.
Schab pieczony z ziemniakami i brukselką
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy je w osolonej wodzie, odcedzamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 20-30 minut, aż ziemniaki się zarumienią.
Brukselkę myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy brukselkę i smażymy na wolnym ogniu. Gdy brukselka zmięknie, doprawiamy ją solą, pieprzem, erytrolem i posiekanym koperkiem.
Mięso nacieramy solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, posiekanym czosnkiem z cebulką, majerankiem i chrzanem. Mieszamy, by równomiernie rozprowadzić przyprawy.
- Wlej trochę wody do naczynia żaroodpornego, a następnie włóż do niego schab. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C. Czas pieczenia zależy od wagi mięsa – przybliżony czas to około 1 godzina na każdy kilogram schabu. Jeśli używasz schabu pokrojonego w plastry, czas pieczenia skróci się do około 20-25 minut na każdy centymetr grubości mięsa. Idealnym sposobem na upewnienie się, że mięso jest w pełni ugotowane, jest użycie termometru do mięsa. Piecz, aż temperatura w środku osiągnie 62°C.