Poszukujesz dania lekkiego, ale jednocześnie sycącego? Wypróbuj naszą sałatkę z rostbefem, pieczonymi ziemniakami i słodkimi pomidorkami cherry. Soczystość mięsa w połączeniu z chrupiącymi warzywami tworzy doskonały duet smaków, który zachwyci każdego. To danie, które musisz spróbować!
Sałatka z rostbefem, pieczonymi ziemniakami i pomidorkami cherry
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu przyprawiamy solą, pieprzem i delikatnie skrapiamy oliwą. Następnie przekładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy w trybie termoobiegu przez ok. 25 minut.
Rostbef smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez mniej więcej 7 minut, obracając go co jakiś czas. Po usmażeniu, odstawiamy mięso na chwilę.
Sałatę dokładnie płuczemy i osuszamy. Pomidorki przekrawamy na połówki, selera kroimy w cieniutkie paski, a ogórki w delikatne plasterki. Upieczony rostbef kroimy na smukłe paski.
Do miski dodajemy składniki sosu: miód, musztardę, ocet oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Na liściach sałaty układamy przygotowane warzywa oraz paseczki rostbefu. Polewamy sosem i posypujemy chrupiącymi orzechami. Sałatkę podajemy w towarzystwie aromatycznych, pieczonych ziemniaków.