Łosoś, ceniony za bogactwo kwasów omega-3, witamin D i E oraz jod, może być nie tylko smakowitym daniem obiadowym, ale również doskonałym składnikiem sałatki. Sałatka z łososiem, świeżymi warzywami i aromatycznym sezamem to pyszne i odżywcze danie, które przypadnie do gustu zarówno młodszym, jak i starszym smakoszom. Spróbuj koniecznie!
Sałatka z pieczonym łososiem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, ustawiając tryb grill.
Rybę dokładnie płuczemy, osuszamy i doprawiamy mieszanką pieprzu, ostrej papryki oraz kuminu.
Tak przygotowanego łososia pieczemy w piekarniku przez około 15 minut.
Na talerzu rozkładamy sałatę, dodajemy pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórka.
Na warstwie warzyw układamy upieczonego i ostudzonego łososia.
Danie dekorujemy posypując sezamem. Smacznego!