Jeżeli szukasz lekkiego, ale jednocześnie sycącego posiłku, nasza sałatka z pieczonym schabem, świeżymi warzywami i chrupiącą bagietką to strzał w dziesiątkę! Sekretem jej wyjątkowego smaku jest bogactwo świeżych warzyw i pyszny sos na bazie miodu i musztardy.
Sałatka z pieczoną wieprzowiną, pomidorami, ogórkiem i bagietką
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Schab doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, po czym skrapiamy go oliwą.
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę wody, układamy schab, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C. Czas pieczenia to około 1 godziny na każdy kilogram mięsa. Jeśli posiadamy schab pokrojony w plastry, pieczemy go przez około 10-12 minut na każdy centymetr grubości. Idealną gotowość sprawdzamy termometrem do mięsa, doprowadzając do temperatury 62°C.
- Kroimy ogórka, paprykę i pomidory, a marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Przygotowujemy sos miodowo-musztardowy, mieszając miód i musztardę.
- W misce umieszczamy sałatę i pokrojone warzywa, zalewamy sosem i mieszamy.
- Na talerzu układamy warzywa, obok kładziemy plasterki schabu i podajemy z bagietką.