Sałatka z jajkiem i serem halloumi jest świetnym wyborem na ciepłe dni, kiedy szukamy czegoś odświeżającego, a zarazem sycącego. Jest to smaczny posiłek, który przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie wegetariańskiej. Ser halloumi, tradycyjny cypryjski ser z mleka owczego lub kombinacji mleka owczego, koziego i krowiego, wyróżnia się elastyczną teksturą i charakterystycznym słonym smakiem. Po podsmażeniu przypomina polski oscypek.
Sałatka z jajkiem i serem halloumi
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Pokrój ser halloumi w plastry o grubości 1 cm. Na rozgrzaną patelnię połóż halloumi. Smaż z każdej strony przez 3-4 minuty, aż ser nabierze złotego koloru, a następnie odłóż go do ostygnięcia.
- W misce połącz oliwę, sok z cytryny, erytrytol, sól i pieprz, dokładnie mieszając trzepaczką, aby uzyskać jednolity sos.
- Na talerz ułóż rukolę, ser halloumi, pomidorki, ćwiartki jajek i uprażony słonecznik. Wymieszaj z sosem.