Feta jest charakterystycznym serem z Grecji, wytwarzanym z pasteryzowanego mleka owczego, czasem z dodatkiem koziego lub wyłącznie z mleka koziego. Jest doskonałym dodatkiem do różnych potraw, w tym sałatek. Przykładem jest sałatka z fetą, urozmaicona pomidorkami koktajlowymi i ostrą papryczką chili, podkreślona aromatem oliwy z oliwek.
Sałatka z fetą, pomidorkami i chili
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie, po czym odkładamy je na bok, aby ostygły.
Ser feta kroimy na małe kostki, zaś papryczkę chili w cienkie paseczki.
W dużej misce łączymy różne rodzaje sałat z rukolą, dodajemy do nich pokrojoną fetę oraz papryczki chili.
Pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki lub ćwiartki i dodajemy do mieszanki.
Całość posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi. Smacznego!