Wegański obiad, który jest zarówno prosty w przygotowaniu, jak i pełen wartościowych składników? Nasza sałatka z pieczonych ziemniaków i ciecierzycy z dodatkiem świeżego szpinaku to idealna propozycja!
Sałatka z ciecierzycy, ziemniaków i szpinaku
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Obierz ziemniaki, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ciecierzycę z puszki odcedź. Całość przypraw solą, pieprzem, wędzoną papryką i skrop oliwą.
Ułóż przyprawione ziemniaki i ciecierzycę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, w trybie termoobiegu, przez około 30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie i zaczną rumienić się na brzegach.
Drobnymi kawałkami siekamy świeży koperek i szczypiorek.
W dużej misce połącz upieczone ziemniaki i ciecierzycę ze świeżym szpinakiem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Całość skrop sokiem z cytryny, aby dodać sałatce świeżości.