Jeśli cenisz sobie posiłki pełne kolorów oraz bogate w składniki odżywcze, nasza barwna sałatka z buraków, batatów, awokado, granatu i sera feta jest idealnym wyborem. Oferuje ona szeroki wachlarz witamin i minerałów, a także zachwyca smakiem.
Sałatka z buraków i batatów z awokado, granatem i serem feta
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 200 stopni, ustawiając tryb góra-dół.
Buraki oraz bataty obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z cebulą.
Pokrojone warzywa umieszczamy w formie do pieczenia, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i pieczemy przez około 20 minut.
Po tym czasie dodajemy do warzyw posiekane orzechy, ser feta i jarmuż, mieszamy wszystko razem i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Podczas pieczenia warzyw przygotowujemy pozostałe składniki. Obieramy awokado i kroimy w plasterki. Przygotowujemy sos miodowo-musztardowy, łącząc w miseczce miód, musztardę i sok z cytryny, dokładnie mieszając.
Upieczone warzywa wykładamy na talerz, dodajemy awokado, posypujemy ziarnami granatu i polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
Ta pełna kolorów i składników odżywczych sałatka to prawdziwa uczta dla zmysłów. Smacznego!