Tuńczyk, jajko, oliwki, sałata… Czyżby to był przepis na sałatkę nicejską? Oczywiście, że tak! Oto danie pełne białka, o niskim indeksie glikemicznym, bogate w witaminy, które na dodatek jest niesamowicie proste do przygotowania. Musisz tego spróbować!
Sałatka nicejska
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo przez około 9 minut od momentu zagotowania wody, następnie studzimy i obieramy.
Z fasolki szparagowej obcinamy końce. Gotujemy ją w wodzie przez około 10-15 minut. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie aż stają się miękkie.
Oliwki, pomidorki koktajlowe, cebulę oraz tuńczyka siekamy.
Do małego słoiczka wsypujemy składniki sosu (ocet winny, czosnek, musztarda, olwia, sól, pieprz) i energicznie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Plastry ziemniaków i jajka układamy na sałacie, dodajemy pozostałe składniki, a na koniec polewamy wszystko sosem.