Czas na wyprawę kulinarną do słonecznej Italii w zaciszu własnej kuchni. Sałatka caprese z pikantnym sosem bazyliowym i chrupiącym pieczywem to błyskawiczny sposób na zaspokojenie apetytu na coś wyjątkowo smacznego. Czy to poranny pośpiech czy wieczorne rozkoszowanie się posiłkiem, a może potrzeba szybkiego lunchu do zabrania do pracy – ta sałatka sprawdzi się na każdą okazję. Prostota i szybkość przygotowania to jej atuty, które doceniamy niezmiernie. Oto, jak ją przygotować:
Sałatka caprese z sosem bazyliowym i pieczywem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Mozzarella i pomidory kroimy odpowiednio w plastry i ósemki.
Do blendera dodajemy oliwę, ząbek czosnku, połowę porcji rukoli oraz bazylii, wyciśnięty sok z cytryny i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Następnie przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
W misce delikatnie łączymy mozzarellę, pomidory, pozostałą rukolę i bazylię. Całość zalewamy aromatycznym sosem.
Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem, które doskonale komponuje się z łagodnym smakiem sera i soczystością pomidorów.
Oto przepis na smaczną chwilę w włoskim stylu. Smacznego!