Odkryj smaki jednogarnkowego dania, w którym połączono mnóstwo kolorowych warzyw z łatwo dostępnymi składnikami. Ryż z kurczakiem po meksykańsku to nietypowe, ale zachwycające podejście do popularnego kurczaka. Zachęcam do wypróbowania!
Ryż z kurczakiem z warzywami po meksykańsku
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w mieszance soli, pieprzu, oregano, słodkiej papryki, kminku rzymskiego oraz ostrej papryki.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzamy i studzimy.
Na rozgrzewanej oliwie na patelni obsmażamy kurczaka z każdej strony przez około 3-4 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i cebulę, całość smażąc jeszcze przez ok. 2 minuty.
Wsypujemy odcedzoną kukurydzę oraz fasolę, dokładnie mieszając. Następnie dodajemy ugotowany wcześniej ryż, mieszamy i podgrzewamy wszystko jeszcze przez 2 minuty.
W tym momencie dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory oraz awokado.
Całość skrapiamy sokiem z limonki, mieszamy, a przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną kolendrą. Smacznego!