Odkryj unikatowy przepis na ryż z kalafiora z kurczakiem – doskonałą alternatywę dla tradycyjnych potraw na bazie ryżu czy kaszy. Dzięki temu przepisowi, ten innowacyjny sposób przyrządzania kalafiora będzie Twoim częstym wyborem, zarówno w czasie obiadu, jak i kolacji.
Ryż z kalafiora z kurczakiem i warzywami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Różyczki kalafiora umieszczamy w rozdrabniaczu, by uzyskać konsystencję przypominającą ziarenka ryżu.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kalafiorowy „ryż”, doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy przez 5-7 minut, aż stanie się miękki. Następnie przelewamy go do miski, przykrywamy i odkładamy na chwilę.
Na tej samej patelni, dodając trochę oleju, obsmażamy drobno pokrojonego i przyprawionego kurczaka.
W międzyczasie w blenderze łączymy składniki sosu (mleczko kokosowe, imbir, czosnke, curry, kolendra, cynamon, chilli, pieprz).
Kiedy kurczak jest już prawie gotowy, dodajemy do niego pokrojoną marchewkę, cebulę, paprykę oraz groszek. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy.
Po około 10 minutach smażenia dodajemy sok z cytryny, mieszamy i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 3 minuty.
Następnie wlewamy sos. Jeżeli jest zbyt gęsty, dodajemy trochę wody. Gotujemy jeszcze przez 10 minut, aby smaki się połączyły.
Serwujemy danie z przygotowanym wcześniej ryżem z kalafiora. Dla wykończenia posypujemy całość uprażonymi orzechami nerkowca. Smacznego!