Masz ochotę na jabłka w nowej odsłonie? Oto przepis na zapiekany ryż z jabłkami – doskonały wybór na słodką kolację lub oryginalny deser. Odkryj smaki z dzieciństwa w nowoczesnej wersji. Często największa magia kryje się w najprostszych składnikach.
Ryż z jabłkami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Wsypujemy ryż do garnka, dodajemy napój roślinny oraz erytrol. Gotujemy wszystko przez około 10-15 minut, aż ryż stanie się miękki. Jeśli potrzebujemy, dosypujemy nieco wody i mieszamy.
- Jabłka obieramy, a następnie ścieramy na tarce. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą tak, by były w pełni przykryte, a potem dusimy pod pokrywką do uzyskania konsystencji musu. Na końcu dodajemy cynamon oraz, według upodobania, dodatkową erytrol.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Foremki do zapiekania smarujemy olejem. Na spód wylewamy przygotowany ryż, a na wierzch równomiernie rozkładamy mus jabłkowy.
- Całość zapiekamy przez 10-15 minut.
- Przed podaniem posypujemy wierzch cynamonem oraz drobno posiekanymi orzechami. Smacznego!