Przenieś się do włoskiej trattorii z naszym wyjątkowym risotto z bakłażanem, posypane obficie parmezanem! Nasza delikatna, kremowa mieszanka ryżu, bakłażana i aromatycznych pieczarek zachwyca nie tylko smakiem, ale także bogactwem konsystencji. Ser parmezan dodaje nuty głębokiego smaku, które podkreślają bogactwo włoskich tradycji kulinarnej. To danie jest zaproszeniem na kulinarne przygody, której nie można odmówić. Przygotuj się na podróż przez smaki i aromaty Italii w każdym kęsie!
Risotto z bakłażanem i parmezanem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Bakłażana umyć, pokroić na plastry, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dokładnie opłukać.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć.
- Dodać pokrojonego bakłażana, po czym dodać pokrojone pieczarki i smażyć do momentu aż będą miękkie, doprawić je solą i pieprzem.
- Wsypać ryż, wymieszać, po czym wlać 3/4 szkl. bulionu. Patelnię przykryć i gotować ok 15 minut (ryż musi wchłonąć płyn). W razie konieczności dodać resztę bulionu.
- Całość posypać świeżą natką pietruszki i parmezanem.