Quesadilla to klasyczne danie z kuchni meksykańskiej: podgrzewane placki tortilli napełnione roztopionym serem i dowolnymi dodatkami.
Quesadilla z kurczakiem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy w cienkie paski, następnie przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem. Wszystko mieszamy z odrobiną oliwy.
Paprykę i cebulę siekamy w paseczki, a kukurydzę odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, a następnie smażymy na niej przygotowane warzywa.
Doprawiamy je kuminem, solą i pieprzem, smażymy przez około 10 minut, a potem przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni obsmażamy kurczaka.
Awokado obieramy i kroimy w drobną kostkę lub cienkie plasterki.
Rozgrzewamy tortille, a następnie układamy na nich warstwami: awokado, warzywa i kurczaka. Wszystko posypujemy startym serem i świeżymi listkami kolendry.
Zawijamy tortille na pół i przekładamy z powrotem na patelnię. Smażymy je do momentu, aż ser się roztopi.