Soczysta wołowina, wyraziste przyprawy oraz subtelna nuta sezamu. Brzmi kusząco? Prezentujemy naszą propozycję na obiad: aromatyczną wołowinę podaną z ryżem. Ten przepis to nie tylko raj dla podniebienia, ale także źródło cennych dla zdrowia składników, takich jak żelazo, witamina B12 czy beta-karoten. Zainspiruj się i sprawdź sam!
Pyszna wołowina z ryżem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Ryż przyrządzamy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy cały kawałek wołowiny po 3 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy na talerz, doprawiając obustronnie solą i pieprzem.
- W tej samej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekane chili, czosnek, imbir oraz cebulkę. Po krótkim podsmażeniu dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę.
- Wprowadzamy do mieszanki groszek oraz uprzednio ugotowany ryż, mieszając składniki.
- Wołowinę kroimy na cienkie paski i wracamy z nią na patelnię. Dodajemy sos sojowy i erytrol, a następnie smażymy całość przez około 4 minuty, mieszając.
- Na talerzach układamy ryż z wołowiną, posypujemy posiekanym szczypiorem oraz kolendrą. Na wierzch wsypujemy trochę sezamu. Smacznego!