Chcesz przygotować coś pysznego dla całej rodziny? Pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym to strzał w dziesiątkę! Ich wyjątkowy smak zachwyci wszystkich przy stole, a bogactwo składników odżywczych dostarczy sił na resztę dnia.
Pulpety w sosie słodko kwaśnym

Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 2 sugerowane porcje.
-
Przygotuj ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
-
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, tryb góra-dół.
-
W głębokiej misce łączymy mięso mielone, przeciśnięty czosnek, jajka, otręby, sos sojowy, sól i pieprz. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Formujemy małe pulpeciki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez około 20 minut.
-
Podczas gdy pulpeciki się pieką, zabieramy się za sos. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany imbir, pokrojoną paprykę, ostrą papryczkę oraz kawałki ananasa. Podsmażamy przez około 6-7 minut. Do tej mieszanki dodajemy pomidory, bulion warzywny, sok z ananasa, sos sriracha i ocet ryżowy (lub winny). Całość gotujemy, mieszając.
-
W osobnej misce łączymy dwie łyżki zimnej wody z mąką ziemniaczaną. Wlewamy ją do sosu, energicznie mieszając, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
-
Po wyjęciu pulpecików z piekarnika polewamy je sosem, a następnie pieczemy jeszcze przez 10 minut.
-
Podawaj pulpeciki z ryżem i obficie polane sosem. Smacznego!