Jeśli szukasz pomysłu na lekkostrawny obiad, nasz przepis na pulpeciki w pomidorowo-warzywnym sosie z ziemniakami będzie idealny. W tym daniu połączymy delikatny sos warzywny, miękkie gotowane ziemniaki oraz lekkie pulpeciki z mielonego mięsa drobiowego. Taki posiłek będzie łagodny dla Twojego układu pokarmowego, szczególnie przy problemach z trawieniem. Smacznego!
Pulpeciki w pomidorowo warzywnym sosie z ziemniakami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i rozgnieć tłuczkiem.
Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Mięso mielone wymieszaj z solą i ziołami, uformuj pulpeciki, obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Pulpeciki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20-25 minut.
W garnuszku na sucho podsmaż starte warzywa przez około 2-3 minuty. Dodaj passatę, wodę, erytrol, bazylię i sól. Gotuj, aż sos się zredukuje.
Rozpuść skrobię ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody, dodaj do sosu i energicznie wymieszaj. Dodaj pulpeciki i gotuj całość jeszcze przez około 5 minut.
Na talerzach ułóż gorące ziemniaki, na nich rozpuść masło. Dodaj sos z pulpecikami i posyp posiekaną natką pietruszki.