Truskawki cieszą się ogromnym uznaniem wśród wielu smakoszy – i z pewnością mają ku temu powody! Jeśli jesteś wielbicielem tych letnich skarbów, nasz przepis na placuszki z truskawkami jest stworzony specjalnie dla Ciebie! Te placuszki nie tylko zachwycają smakiem, ale także są pozbawione dodatku cukru oraz rafinowanej mąki. Koniecznie wypróbuj!
Placuszki z truskawkami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
W naczyniu łączymy do jednolitej konsystencji: jogurt, mąkę, jajka, erytrol, proszek do pieczenia oraz sodę.
Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy. Po jej rozgrzaniu nakładamy ciasto łyżką, dbając o przerwy między poszczególnymi plackami. Smażymy je na umiarkowanym ogniu.
Kiedy na powierzchni placków zaczynają się tworzyć bąbelki (zazwyczaj po około 3 minutach), układamy na nich kilka plasterków truskawek.
Delikatnie obracamy placki na drugą stronę i kontynuujemy smażenie przez kolejne 2-3 minuty.
Przed smażeniem następnej partii placuszków, patelnię przecieramy ręcznikiem i dodajemy odrobinę oliwy. Smacznego!