Szukasz innowacyjnego sposobu na przyrządzenie cukinii? Jeśli klasyczne metody, jak gotowanie czy pieczenie, stały się dla Ciebie rutyną, mam coś specjalnego. Przedstawiam Ci przepis na chrupiące placki z cukinii – szybkie w wykonaniu i niezwykle smaczne.
Placuszki z cukinii
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Cukinię ścieramy na grubej tarce, a następnie dokładnie odciskamy nadmiar wody i przekładamy do głębokiej miski.
- Wbijamy jajko, dodajemy sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę, cały czas mieszając.
- Na rozgrzanej patelni z oliwą kładziemy porcje ciasta przy pomocy łyżki.
- Placki smażymy po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą złoto-brązowe.
- Podajemy je gorące, najlepiej z dipem na bazie jogurtu. Smacznego!