Śniadania mogą być różnorodne i nie ograniczać się jedynie do tradycyjnych kanapek. Alternatywą są placuszki na bazie twarogu, przyrządzone z mąki orkiszowej, która stanowi zdrowszą opcję w porównaniu do tradycyjnej białej mąki, dzięki wyższej zawartości błonnika, żelaza oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Placuszki twarogowe

Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
-
Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek jaj.
-
Białka ubijamy do uzyskania sztywnej piany.
-
Mąkę orkiszową przesiewamy, a następnie łączymy z twarogiem, żółtkami i erytrolem.
-
Do powstałej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
-
Na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu, wykładamy porcje ciasta, formując placuszki.
-
Podawane z jogurtem naturalnym oraz świeżymi owocami tworzą doskonałe, smaczne śniadanie. Smacznego!