Twarogowe placuszki z jabłkami to deser budujący most między pokoleniami – zasmakuje zarówno młodszym, jak i starszym. Chcesz doświadczyć tego smaku? Oto przepis!
Placuszki twarogowe z jabłkiem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 2 sugerowane porcje
- Do miski dodajemy twaróg, żółtka (białka odłóżmy na bok) oraz cukier wanilinowy, a następnie rozgniatamy za pomocą praski.
- Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach, po czym dodajemy je do twarogu i mieszamy.
- Wsypujemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy.
- Ubijamy białka z cukrem pudrem z erytrytolu na sztywną pianę. Następnie delikatnie łączymy je z masą twarogową za pomocą łyżki.
- Na rozgrzanej patelni, najlepiej teflonowej, wykładamy po ok. 2 łyżki ciasta i formujemy placuszki.
- Zmniejszamy ogień i smażymy placuszki ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.
- Podajemy posypane cukrem pudrem z erytrytolu i cynamonem.