Oto nasza propozycja na zdrową alternatywę klasycznej pizzy: pizza na bazie cukinii! Wyjątkowe połączenie parmezanu, szynki parmeńskiej i rukoli z pewnością przypadnie do gustu podczas rodzinnego obiadu czy wieczoru z przyjaciółmi. Jej przygotowanie jest naprawdę proste.
Pizza z cukinii
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Cukinię obieramy i ścieramy na grubej tarce. Starannie wyciskamy z niej nadmiar wody.
- Do startej cukinii dodajemy parmezan, jajka i szczyptę oregano. Dokładnie mieszamy składniki.
- Uformowaną masę cukiniową rozprowadzamy na blaszce do pizzy lekko nasmarowanej oliwą. Jeśli wolisz, możesz też wykorzystać blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Poddajemy wstępne pieczenie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut, aż brzegi zaczną się rumienić.
- Upieczony spód smarujemy koncentratem pomidorowym, układamy plasterki szynki parmeńskiej i kawałki mozzarelli.
- Wkładamy do piekarnika na kolejne 5-8 minut, aż ser się rozpuści.
- Gotową pizzę ozdabiamy świeżą rukolą i posypujemy dodatkową porcją startego parmezanu.
- Życzymy smacznego posiłku!