Kurczak to chude mięso, które często znajduje się na naszych talerzach w postaci kotletów, pieczystego, sałatek czy zapiekanek. Atrakcyjnym sposobem przyrządzenia jest pieczona pierś kurczaka z ziemniakami, wzbogacona o paprykę i cukinię. Aby nadać daniu orientalnego charakteru, dodajemy kumin.
Pierś z kurczaka pieczona z ziemniakami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i blanszujemy przez około 5-6 minut, po czym odcedzamy.
- Na blaszce łączymy kumin z kurkumą. Dodajemy pokrojone warzywa oraz ziemniaki.
- Pierś z kurczaka spłaszczamy w najszerszym miejscu, tak by miała w miarę jednolitą grubość, a następnie układamy ją na blaszce.
- Polewamy wszystko oliwą z oliwek, dodajemy sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy składniki.
- Wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy przez 25 minut.